Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά κρατώντας ένα μικρό καράβι γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα. Η νοικοκυρά προσφέρει στα παιδιά νομίσματα και γλυκά και αυτά φεύγουν για να κτυπήσουν άλλη πόρτα.
Επίσης η νοικοκυρά θα στείλει στο σπίτι του παπά πρόσφορο με λίγο λιβάνι και ένα νόμισμα, η μητέρα στο σπίτι του δασκάλου γλυκά, αυγά και μια όρνιθα, θα φτιάξει την βασιλόπιττα και κουλούρια με ειδική σφραγίδα που απεικονίζει το δικέφαλο αετό. Το ζυμάρι φτιάχνεται με βούτυρο, αυγά, σόδα, ζάχαρι και αλεύρι.
Αξιοσημείωτα είναι τα δώρα των αρραβωνιασμένων. Η κοπέλα θα στείλει στον αρραβωνιαστικό «αρμαστό», ένα μεγάλο ταψί μπακλαβά στολισμένο με φύλλα νερατζιάς και κόκκινα γαρύφαλλα. Στη μέση του ταψιού τοποθετούσαν ένα πορτοκάλι και στο φλοιό του έφτιαχναν διάφορα πλουμίδια. Ακόμη η αρμαστή έστελνε ένα μεγάλο ψωμί με πλουμίδια, λουλούδια, φιδάκια και από πάνω έβαζαν πολύχρωμα αυγά, ένα άλλο ψωμί με πουλάκια και βέρες, ένα μπουκάλι ρακί και μια κότα. Και ο αρραβωνιαστικός θα ανταποδώσει με ένα χρυσό κόσμημα, κατά προτίμηση δαχτυλίδι, ύφασμα για να φτιάξει φόρεμα η νύφη και ένα κουτί λουκούμια.
Σύμφωνα με τη δοξασία κατά την οποία οι Άγιοι είναι ζωντανοί ο Άγιος Βασίλειος έρχεται τη νύχτα της παραμονής σε κάθε σπίτι για να φιλευτεί. Οπότε η νοικοκυρά αφήνει πάνω στο τραπέζι ένα δίσκο με ένα ποτηράκι ρακί βαμμένο κόκκινο, το λεγόμενο «ρουσελλί», ένα ποτήρι νερό, ένα χρυσό νόμισμα ή κόσμημα, ένα βάζο μέλι και μερικά πιατάκια με διάφορα γλυκά, καρύδια και μύδγαλα. Στα γλυκά περιλαμβάνονται ο μπακλαβάς, ο σαρμουσάς, ο χαλβάς και ο χανδράτος χαλουβάς. Για να φάει ο Αγιοβασίλης και οι μοίρες που τον συνοδεύουν και να καλομοιράσουν το νοικοκύρη.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς φροντίζουν το ποδαρικό να το κάνει ο ίδιος ο νοικοκύρης ή ένα τυχερό παιδί με ένα κονισματάκι στο χέρι ή ένα από τα καλύτερα ζώα τους. Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς κόβεται η βασιλόπιτα που δίνει την ευκαιρία να διαπιστωθεί ποιος θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.