Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Λύκειο Ελληνίδων Κω

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Βαθμολογία:
5/5

Το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Κω ιδρύθηκε στις 15/11/1971.

Σκοπός του, η αναζωογόνηση, διατήρηση και προβολή των Ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, η διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού και η διάδοση του στις νεότερες γενιές.

Σήμερα, το Παράρτημα της Κω αριθμεί 180 μέλη και στεγάζεται σε μισθωμένο οίκημα στην οδό Οσίου Χριστοδούλου 8.

Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Επίσης, λειτουργούν θεατρικό τμήμα, χειροτεχνίας και ολιγομελής χορωδία.

Στην 50χρονη πορεία του, το Λ.Ε.ΚΩ έχει διοργανώσει με επιτυχία πολλές εκδηλώσεις λαογραφικού, εθνικού και κοινωνικού περιεχομένου, όπως:

  • Αναβιώσεις εθίμων στον κύκλο του χρόνου σε ετήσια βάση («η αρχιχρονιά» της 1ης του Σεπτέμβρη, τα «βάρβαρα» της Αγίας Βαρβάρας, το «γαϊτανάκι» τις Απόκριες, η έγερση του Λαζάρου και τα «λαζαράκια», ο «φανός» και ο κλήδονας, αναπαράσταση του τρύγου).
  • Θεατρικές παραστάσεις («Ο Κώτικος γάμος», «Ο κλήδονας», «Τα λουστικά του μωρού») με τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια τους, καθώς και οι εθνικές παραστάσεις «Ο όρκος των Δώδεκα νησιών» και ο «Όρκος των Φιλικών».
  • Εκδηλώσεις και ομιλίες λαογραφικού, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου, όπως:«Η ενδυμασία της Κω», «Η καλλιέργεια του μεταξιού στην Κω», «Η συμβολή των Κώων στον Αγώνα του ΄21», «Η συμβολή των γυναικών στην Επανάσταση του ΄21», «Οι πολιορκίες στο Κάστρο της Αθήνας, το ξακουστό» κ.α..
  • Τιμητικές εκδηλώσεις εκλεκτών συμπατριωτών και παρουσιάσεις βιβλίων.
  • Εκθέσεις ζωγραφικής Κώων καλλιτεχνών, εκθέσεις λαϊκής τέχνης με υφαντά, σκεύη, κεντήματα, μεταξωτές δημιουργίες, τελετουργικά ψωμιά και τελευταία η έκθεση με τα λάβαρα της Επανάστασης του ΄21.
  • Εκδόσεις ημερολογίων με γκραβούρες της Κω, φορεσιές της Κω, με τα υφαντά και με τις μεταξωτές δημιουργίες της Κω. Τελευταία έκδοση η εργασία του δικηγόρου και ιστορικού συγγραφέα κ. Βασίλη Χατζηβασιλείου με θέμα «Η Κως στην Επανάσταση του ΄21».
  • Υπάρχει πλούσια ιματιοθήκη με παραδοσιακές φορεσιές της Κω, των χωριών και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου, καθώς και της Κρήτης, Μικράς Ασίας, Καππαδοκίας, τσολιάδικες και Αμαλίας.
  • Συμμετοχή της χορευτικής ομάδας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των «Ιπποκρατείων» με μουσικοχορευτικές παραστάσεις και δρώμενα, συμμετοχή σε εθνικές εορτές, επιστημονικά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις εντός και εκτός του νησιού που σκοπό έχουν την προβολή της Κω στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Φιλανθρωπική δράση: φιλοξενία παιδιών από τη Βοσνία, οικονομική βοήθεια σε πλημμυροπαθείς, σεισμοπαθείς, αναξιοπαθούντες. «Υιοθεσία» του χωριού Δριμάδες της Βορείου Ηπείρου, το οποίο ενισχύθηκε υλικά και οικονομικά για την επισκευή εκκλησιών. Συνεργασία με το Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου για την οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων της Ίμβρου.
  • Συνεργασία με σχολεία της πόλης, όπου το Λ.Ε.ΚΩ πραγματοποιεί προγράμματα αναβίωσης εθίμων («βάρβαρα», «Έγερση του Λαζάρου») κ.α..
  • Συμμετοχή στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι με παραδοσιακά προϊόντα και χειροτεχνήματα. Μέρος των εσόδων διατίθεται για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.
  • Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Λ.Ε.ΚΩ έχει τιμηθεί από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κω, τον Ερυθρό Σταυρό, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμεναρχείο Κω.

Επισκέψεις στον οίκο ευγηρίας της Κω, όπου οι χορευτικές ομάδες ψυχαγωγούν τους ηλικιωμένους.

Σύλλογος ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»

Ο ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» ιδρύθηκε το 2003 σκοπεύοντας σε δράσεις επικοινωνίας, παιδείας και πολιτισμού, με γνώμονες την έκφραση, τη δια βίου μάθηση και την εξανθρωπισμένη ανάπτυξη,

Φαρμακεία

Για να ενημερωθείτε για τα τοπικά φαρμακεία της περιοχής, μπορείτε να κάνετε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο: Φαρμακεία Κως

Πλοία

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια πλοίων ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Ακτοπλοϊκές Γραμμές

Αεροδρόμια

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΚΩ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 853 02 Αντιμάχεια +302242056000

Σύλλογος Φίλων Μουσικής “Αρίων”

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής «ΑΡΙΩΝ» ιδρύθηκε το 2006, με αρχικό σκοπό τη στήριξη της Φιλαρμονική του (τότε) Δ. Ηρακλειδών, αλλά και παράλληλα να εκφράσει τις

Νοσοκομεία

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ιπποκράτους 34, 853 00 Κως +302242360200

Αστυνομικό Τμήμα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΩ, Ακτή Μιαούλη 2, 853 00 Κως, τηλ: +302242022222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, 853 02 Αντιμάχεια, τηλ: +302242051222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ, 853 01 Κέφαλος,