Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Σύλλογος ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Βαθμολογία:
5/5

Ο ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» ιδρύθηκε το 2003 σκοπεύοντας σε δράσεις επικοινωνίας, παιδείας και πολιτισμού, με γνώμονες την έκφραση, τη δια βίου μάθηση και την εξανθρωπισμένη ανάπτυξη, την πολιτισμική δημιουργία και ανταλλαγή, καθώς και την ανάδειξη και διάδοση της παράδοσης.

Μία από τις πιο σημαντικές δραστηριοποιήσεις του ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» είναι ως προς τη διάσωση, αξιοποίηση, και ανάδειξη του έργου και της κληρονομιάς της Κώτισσας Άννας Σαρρής Καραμπεσίνη, μιας από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες και τραγουδοποιούς της παραδοσιακής και δημοτικής μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διοργανώσει προς τιμήν της αφιερώματα με καλεσμένη την ίδια και παραδοσιακούς οργανοπαίκτες που έχουν συνεργαστεί μαζί της. Τα αφιερώματα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων στην Αντιμάχεια (1993) όπου εκτός από την Άννα Καραμπεσίνη τιμήθηκε και η αδερφή της Ευτυχία Σαρρή από τις πέντε κοινότητες της Κω, στον Δήμο Αθηναίων (2009), στη Νίσυρο (2011), στη Λέρο (2013), στην Κω (2015) και στη Ρόδο (2016).

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια προετοιμάζει την έκδοση “Ποιητικές Εκφράσεις της Άννας Σαρρή Καραμπεσίνη” με στίχους της, καθώς και μία έκδοση η οποία θα περιλαμβάνει 122 νησιώτικα τραγούδια της καλλιτέχνιδας καταγραμμένα σε παρτιτούρες Δυτικής αλλά και Βυζαντινής σημειογραφίας (από τους: Γεώργιο Θεοφιλόπουλο και πατέρα Βασίλειο Φραγκίσκο αντίστοιχα), γλωσσάρι με επεξηγήσεις των στίχων, καθώς και σπάνιο υλικό ανέκδοτων στίχων της Άννας Σαρρής Καραμπεσίνη που δεν έχουν μελοποιηθεί.

Τέλος, στο πλαίσιο επικοινωνίας του έργου και της ζωής της Άννας Σαρρή Καραμπεσίνη, έχει κάνει παρουσιάσεις σε εκπομπές της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης μεταξύ των οποίων “Έχει Γούστο” (2009, ΕΡΤ) και “Ο Τόπος και το Τραγούδι του” του Γιώργη Μελίκη (ΕΡΤ3), αναδεικνύοντας την πολύτιμη κληρονομιά της, ενώ ταυτόχρονα προβαίνει σε κινήσεις αξιοποίησης των δύο σπιτιών της Καραμπεσίνη στην Κω -αυτό που γεννήθηκε και αυτό που έζησε- και ανάδειξής τους σε ζωντανά κέντρα παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και της διάσωση της Ιπποκρατικής φιλοσοφίας και ιατρικής, ο ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» ασχολείται από το 1980 με την τελετή του Όρκου του Ιπποκράτη. Αποδίδει τον όρκο στην ιωνική διάλεκτο συνοδευόμενο από την περίληψή του σε έμμετρη μετάφραση του Μάνου Κιαπόκα, στα “Ιπποκράτεια” στις δράσεις για την Παγκόσμια ημέρα τουρισμού στην Καρδάμαινα, σε ιατρικά συνέδρια, σε εκπαιδευτικές επισκέψεις, σε εκδηλώσεις του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω στο Ασκληπείο (όπως η ορκωμοσία των 7 πρωτευσάντων των 7 Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας και της Κύπρου που καθιερώθηκε κάθε Οκτώβριο από το 2016), καθώς και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό όπως στην Τουρκία (σε δύο αρχαία θέατρα και στην Σχολή Ιατρικής στα Μούγλα) και στο Αμφιθέατρο του Μονπελιέ.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής του δράσης, το 2003 ο ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»δημιούργησε την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγαίου που διοργανώνει προβολές ταινιών στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Το 2008 ίδρυσε το τμήμα “super 8 mm film” συνασπίζοντας συλλέκτες φιλμ και μηχανών με σκοπό τη διάσωση και προβολή αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και την αξιοποίηση και επανάχρηση παλαιού εξοπλισμού για την παραγωγή νέου υλικού. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει στην Κάσο την ετήσια δράση “Σινεμά Παράδεισος” όπου προβάλλονται ταινίες σε ανοιχτούς χώρους του νησιού με παλαιές μηχανές προβολής (16 και 35mm). Επίσης ως μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, συμμετέχει στη διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων για τον κινηματογράφο σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το 2010, στο 24ο Συνέδριο του θεσμού που πραγματοποιήθηκε στην Κω, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάδειξη και προβολή της τέχνης του ντοκιμαντέρ, ενώ απέδωσε για τους συνέδρους και την Τελετή του Όρκου του Ιπποκράτη στον Πλάτανο του Ιπποκράτη, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρη Σπύρου, και του διευθυντή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Θεόδωρου Αδαμόπουλου.

Ανά καιρούς έχει διοργανώσει εκθέσεις για την ανάδειξη του έργου ντόπιων καλλιτεχνών, έχει ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις μεταξύ των οποίων η παράσταση με παιδιά “ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ” στο Κάστρο της Κω για τα “Ιπποκράτεια”, ενώ στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων κατά τη δεκαετία του 1990 λειτούργησε τρεις σχολές χορού για παιδιά στην πόλη της Κω, στο Ζηπάρι και στη Καρδάμαινα.

Πλοία

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια πλοίων ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Ακτοπλοϊκές Γραμμές

Αεροδρόμια

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΚΩ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 853 02 Αντιμάχεια +302242056000

Σύλλογος Φίλων Μουσικής “Αρίων”

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής «ΑΡΙΩΝ» ιδρύθηκε το 2006, με αρχικό σκοπό τη στήριξη της Φιλαρμονική του (τότε) Δ. Ηρακλειδών, αλλά και παράλληλα να εκφράσει τις

Νοσοκομεία

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ιπποκράτους 34, 853 00 Κως +302242360200

Αστυνομικό Τμήμα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΩ, Ακτή Μιαούλη 2, 853 00 Κως, τηλ: +302242022222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, 853 02 Αντιμάχεια, τηλ: +302242051222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ, 853 01 Κέφαλος,

Τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διάκου Αθανάσιου 11, 853 00 Κως +302242028597 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΜΑΡΜΑΡΩΤΟ Μαρμαρωτό, 853 00 Κως +302242047460 EUROBANK Εθνικής Αντιστάσεως & Νυμφαίας, 853