Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων αναβιώνει και σήμερα στα χωριά της Κω με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως κάθε χρόνο παραμονή των Φώτων. Οι κάτοικοι των χωριών του νησιού, σχεδόν σε κάθε σπίτι, φτιάχνουν τους «μαρμαρίτες» τους. Πρόκειται για ένα ένα είδος κρέπας από αλεύρι, μαγιά και νερό, το οποίο ψήνεται σε θερμαινόμενο μάρμαρο (εξού και το όνομα) σε στρογγυλά κομμάτια και σερβίρεται με μέλι και κανέλα.
Το γλυκό αυτό τα παλαιότερα χρόνια φτιαχνόταν σε θερμαινόμενα μάρμαρα που τοποθετούνταν πάνω σε φωτιές στις πλατείες των χωριών. Μάλιστα υπήρχε το έθιμο, οι νέες κοπέλες του χωριού να ρίχνουν πάνω στο θερμαινόμενο μάρμαρο φύλλα ελιάς, τα οποία εφόσον αναποδογύριζαν όταν καίγονταν σήμαινε ότι θα εκπληρώνονταν οι ευχές που έκαναν. Και την επόμενη μέρα όμως οι «μαρμαρίτες» τρώγονται με άλλο τρόπο. Τώρα οι μαρμαρίτες παρασκευάζονται στα σπίτια, πάντα όμως πάνω σε θερμαινόμενο μάρμαρο.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιμάχειας “Η ΠΡΟΟΔΟΣ” το απόγευμα της παραμονής Θεοφανίων διοργανώνει τη δράση παρασκευής και προσφοράς του τοπικού εδέσματος “μαρμαρίτες” στον προαύλιο χώρο του Παραδοσιακού σπιτιού Αντιμάχειας.
Ένα είδος κρέπας από αλεύρι, μαγιά και νερό που ψήνονται πάνω σε μάρμαρο (εξού και το όνομα) εκείνη την στιγμή, συσκευάζονται και προσφέρονται στον κόσμο.