Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Πνευματικός Όμιλος Κώων ο Φιλητάς

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Βαθμολογία:
5/5

Ο Πνευματικός Όμιλος Κώων “Ο Φιλητάς” ιδρύθηκε το 1976 με σκοπό την μελέτη και την έρευνα των φιλολογικών, καλλιτεχνικών, μουσικών και γενικά επιστημονικών θεμάτων της Κω, τη διαφύλαξη και προβολή των πνευματικών, πολιτιστικών και λαϊκών παραδόσεων του νησιού, καθώς και την συνεργασία με την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση και με άλλους συλλόγους με παρεμφερείς σκοπούς για την προώθηση και καλλιέργεια των πανανθρώπινων αξιών και ιδεών όπως της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει ομιλίες και διαλέξεις εκπαιδευτικού, ιστορικού, φιλολογικού, επιστημονικού και κοινωνικού περιεχομένου, καθώς και παρουσιάσεις μελετών και βιβλίων αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων το έργο Κώων συγγραφέων. Παράλληλα έχει διοργανώσει κατά καιρούς θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, και ποιητικές βραδιές αφιερωμένες σε ντόπιους αλλά και σε σημαντικούς Έλληνες ποιητές.

Από το 1980, “Ο Φιλητάς” επιμελείται και εκδίδει την περιοδική έκδοση γλωσσολογικής, ιστορικής λαογραφικής και επιστημονικής ύλης “ΤΑ ΚΩΑΚΑ”. Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί συνολικά δεκατέσσερις τόμοι που περιλαμβάνουν μελέτες, έρευνες και βιβλιοπαρουσιάσεις οι οποίες καλύπτουν όλα τα πεδία του επιστητού όπως Ιστορία, Λαογραφία, Κλασική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία Τέχνης, Φιλοσοφία, Ιατρική, Θετικές Επιστήμες, Νομική κ.λ.π. Η έκδοση “ΤΑ ΚΩΑΚΑ” διατίθεται και διαδικτυακά.

Το 2011, μετά από παραχώρηση του Δήμου, ιδρύει βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο στο κτίριο της “Αίγλης” με όλο το αρχείο και τις εκδόσεις των βιβλίων του “Φιλητά” οι οποίες χρονολογούνται από την ίδρυσή του Ομίλου και αποτελούν κειμήλια για τον Κωακό λαό.

Χρονολόγιο εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και ομιλιών

2011

Ομιλία του Δικηγόρου – Ιστορικού κ. Βασίλη Χατζηβασιλείου με θέμα: «Ο Θρησκευτικός βίος των Κώων. Η Κως Επισκοπή, Αρχιεπισκοπή και Μητρόπολη δια μέσου των αιώνων».

Ομιλία του Ωκεανολόγου κ. Ξενοφώντα Φανουρίου με θέμα: “Ο μύθος του δράκου της Κω και τα προϊστορικά άγρια ζώα του νησιού”

Θεατρική παράσταση με τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη στο πλαίσιο των θερινών Ιπποκρατείων

Ομιλία των καθηγητών Αλαχιώτη Σταμάτη, Νούτσου Παναγιώτη και Παπαϊωάννου Σκεύου με θέμα:

“Ο ρόλος των διανοουμένων σε εποχές κρίσης”

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θεοδόση Διακογιάννη “Ιπποκρατικά Θέματα”

Ομιλία του υποστρατήγου ε.α. Γιώργου Ανδρουλάκη “Επιδρομή στο Θυμιανό Κεφάλου”

2012

Ομιλία Ταγματάρχη (ΠΖ) Αδαμάντιου Μαυροειδή με θέμα: “Η ηρωική δράση του Έλληνα πολεμιστή στην Επανάσταση του 1821”

Ομιλία από την επίτιμη προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών κυρία Αγγελική Γιαννικουρή με θέμα: «Ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων Κω»

Ομιλία από τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Σταμ. Αλαχιώτη με θέμα: «Ο εγκέφαλος του εφήβου – Συμπεριφορά – Μάθηση και Παιδεία»

Ομιλία σε Στρογγυλό Τραπέζι από τους συμπατριώτες μας πανεπιστημιακούς κ.κ. Παν. Νούτσο, Σταμ. Αλαχιώτη, Σκ. Παπαϊωάννου και Βασ. Ράπανο με θέμα: «Κως: Οι νέοι σε αναζήτηση εργασίας σε εποχή κρίσης»

Ομιλία από τους πανεπιστημιακούς κ.κ. Παν. Νούτσο και Αχιλ. Κουτσουράδη με θέμα: «Η ανάγκη συντονισμού των Βιβλιοθηκών στην Κω»

Ομιλία από τον καθηγητή Θεολογίας κ. Θεοφ. Μουζουράκη με θέμα: «Η προσφορά των Μικρασιατών Ελλήνων προσφύγων στη Δωδ/σο και ιδιαίτερα στο νησί της Κω κατά τη χρονική περίοδο 1912-1947»

Παρουσίαση του βιβλίου του βραβευμένου Κώου δικηγόρου και συλλέκτη κ. Κωνσταντίνου Ματθαίου με τίτλο: “Το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο – Εισαγωγή στις Μεγάλες Κεφαλές Ερμού της Ελλάδος”

Παρουσίαση βιβλίου της συγγραφέως – δημοσιογράφου Ξανθίππης Αγρέλλη “Οι Αποσπερίδες του χωριού μου”

2013

Διοργάνωση ποιητικών βραδιών κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα αφιερωμένες στο έργο συγκεκριμένων ποιητών (Καββαδία, Σικελιανό, Θεόκριτος, Τσαλουμάς, Καρυωτάκης, Καβάφης) ενίοτε πλαισιωμένες και από ζωντανή μουσική.

Παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Παναγιώτη Νούτσου “Κοινωνική και Πολιτική Αγορατολμία”

Ομιλία του Θεολόγου Εκπαιδευτικού Θεόφιλου Μουζουράκη με θέμα: “Ο καταστρεπτικός σεισμός που έγινε στις 23 Απριλίου 1933 μέσα από στιχοπλακιές αγνώστων λαϊκών ποιητών”.

Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη “Κωνσταντίνος Π. Καβάφης και Δωδεκανήσιοι στην Αίγυπτο των Ελλήνων”

2015

Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στο έργο του Θεοδόση Διακογιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Παρουσίαση του βιβλίου της Χαράς Κοσεγιάν “Η λοχεία της απουσίας”

Παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Παναγιώτη Νούτσου “Ο Marx στον καθρέφτη”.

Ποιητική βραδιά ανάγνωσης για τον Θεόκριτο.

Ομιλία – παρουσίαση με θέμα “Μνημειακός τάφος στο Ψαλίδι της πίλης Κω και Ρωμαϊκά έθιμα ταφής”

Παρουσίαση βιβλίου Θεοδόση Διακογιάννη με τίτλο “Ιπποκρατικά Θέματα ΙΙ”

2016

Ποιητική εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με τίτλο «Ένα Ποίημα για τους Πρόσφυγες».

Παρουσίαση του δίτομου βιβλίου του Μανώλη Γ. Κασσώτη: «Δωδεκανησιακή Παρουσία στην Αμερική»,

Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Νούτσου «Αριστερά & Στίβος»

Ομιλία του Σταμάτη Αλαχιώτη, με θέμα: Μεταλλαγμένα τρόφιμα και Διατλαντική Συμφωνία «μετάλλαξαν» 110 νομπελίστες.

Ημερίδα ανάδειξης του έργου των σημαντικών Κώων φιλόλογων Αναστάσιου και Ηρακλή Καραναστάση

Έκδοση του έργου του Ιάκωβου Ζαράφτη “Λεξιλόγιο της Διαλέκτου των Κώων”

Εκδήλωση μνήμης για τους αδελφούς Ηρακλή & Αναστάσιο Καραναστάση

Επετειακή μουσική εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Συλλόγου.

Νοσοκομεία

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ιπποκράτους 34, 853 00 Κως +302242360200

Αστυνομικό Τμήμα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΩ, Ακτή Μιαούλη 2, 853 00 Κως, τηλ: +302242022222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, 853 02 Αντιμάχεια, τηλ: +302242051222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ, 853 01 Κέφαλος,

Τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διάκου Αθανάσιου 11, 853 00 Κως +302242028597 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΜΑΡΜΑΡΩΤΟ Μαρμαρωτό, 853 00 Κως +302242047460 EUROBANK Εθνικής Αντιστάσεως & Νυμφαίας, 853

Λεωφορεία

Δείτε σε πραγματικό χρόνο το ΧΡΟΝΟ ΑΦΙΞΗΣ των λεωφορείων καθώς και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ή κατεβάστε το πρόγραμμα των δρομολογίων σε μορφή PDF

Λύκειο Ελληνίδων Κω

Το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Κω ιδρύθηκε στις 15/11/1971. Σκοπός του, η αναζωογόνηση, διατήρηση και προβολή των Ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, η διάσωση του