Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Σύλλογος Φίλων Μουσικής “Αρίων”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Βαθμολογία:
5/5

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής «ΑΡΙΩΝ» ιδρύθηκε το 2006, με αρχικό σκοπό τη στήριξη της Φιλαρμονική του (τότε) Δ. Ηρακλειδών, αλλά και παράλληλα να εκφράσει τις πολιτιστικές ανησυχίες των μελών του.

Τους πρώτους μήνες του 2007 αρχίζει την θεατρική ομάδα και πολύ γρήγορα ανεβάζει την πρώτη του παράσταση «Μικρές στιγμές απ’ τα παλιά»(με θέμα την καθημερινότητα των παππούδων μας με τοπικούς διαλόγους, κείμενα – σκηνοθεσία: Διακαναστάση Μαρία). Συνεχίζοντας με νέο θεατρικό ανά 1-2 χρόνια, έχει δημιουργήσει με πολύ μεράκι μια καλή ομάδα με αρκετούς φίλους. Συνολικά έχει ανεβάσει 6 θεατρικές, 2 μουσικοχορευτικές παραστάσεις και αρκετά μονόπρακτα με αφορμή διάφορα πολιτιστικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μας!

Παράλληλα ιδρύεται και η χορωδία ενηλίκων, με υπεύθυνο το κ. Νίκο Χατζηνικολάου η οποία παρουσίασε τα πρώτα τραγούδια στην έναρξη των Ηρακλείων (τοπικές εκδηλώσεις πρώην Δήμου Ηρακλειδών) το 2007. Από τότε κάθε χρόνο παρουσιάζει, στον υπέροχο χώρο των Αγ. Αναργύρων στην Καρδάμενα, ένα αφιέρωμα σε μεγάλους Έλληνες δημιουργούς-ερμηνευτές, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφερθεί σε άλλα μέρη της Κω, άλλα και σε άλλα νησιά μετά από πρόσκληση τοπικών φορέων. Επίσης για 7 συνεχόμενα καλοκαίρια μέχρι και το 2017 πραγματοποιεί κοινή εκδήλωση με την Αγγλική χορωδία “Songs without Borders”, τα μέλη της οποίας έρχονται στον νησί μας για διακοπές, αλλά και για να τραγουδήσουν με τα αντίστοιχα του συλλόγου μας. Αποκτά έτσι αρκετούς φίλους-μέλη, αλλά και την εκτίμηση του συνόλου των πολιτών του νησιού μας.

Το 2009 δημιουργείται το χορευτικό τμήμα ενηλίκων στην Καρδάμενα με υπεύθυνο το Γιάννη Μαστόρο, με έμφαση στην τοπική παράδοση και λαογραφία, μέσα από έρευνα και καταγραφές έτσι ώστε με μεράκι και αγάπη να αναδειχθεί και να συνεχιστεί ο παλιός αυθεντικός τρόπος! Την επόμενη χρονιά(2010) δημιουργείτε και χορευτικό τμήμα στην πόλη της Κω. Συμμετέχουν σε αυτά, τα τελευταία χρόνια, κάθε χειμερινή περίοδο περίπου 100-120 άτομα. Εκτός από μαθήματα, παρουσιάζουμε μουσικοχορευτικά το νησί μας σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, αλλά και με σεμινάρια που πραγματοποιούνται από τον υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο. Πρόταση μας επίσης, είναι και το Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα Κω «ΑΝΝΑ ΣΑΡΡΗ-ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ» που γίνεται από το 2015 έως και το 2018, με παρουσία-φιλοξενία στον νησί μας οχτώ πολιτιστικών συλλόγων-φορέων οι οποίοι παρουσιάζουν χορούς και δρώμενα των περιοχών τους, το οποίο μετά από δύο χρόνια θα ξαναγίνει φέτος στις 4-5/9/2021.

Το 2019 ξεκινήσαμε το εργαστήρι παραδοσιακού Κώτικου τραγουδιού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο γλεντούσαν οι πρόγονοι μας, αλλά και την τέχνη με την οποία έφτιαχναν στιχάκια(ρίμες). Υπεύθυνος διδασκαλίας έχει αναλάβει ο παραδοσιακός μουσικός Κυριάκος Παππούλης και στους 5 μήνες λειτουργίας (σταμάτησε λόγω της πανδημίας) έγιναν 2 σεμινάρια από τον Δημήτρη Μαντζούρη (υπεύθυνο αρχείου παραδοσιακής μουσικής και εκδόσεων του ΚΕΠΕΜ).

Ο σύλλογος λαμβάνει μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της Κω (Ιπποκράτεια), της Ελλάδας αλλά και των εξωτερικού με όλα του τα τμήματα του και πραγματοποιεί συνεργασίες με πολλούς πολιτιστικούς φορείς-συλλόγους.

Είναι μέλος του Διεθνές Συμβουλίου Χορού CID της UNESCO, και το Δ.Σ του, που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια, συνεχίζει ακούραστα, με πολλές πρωτότυπες ιδέες σε όλα τα τμήματα του και πιστεύοντας πως ο χορός, η μουσική, το θέατρο αποτελούν διέξοδο από την καθημερινότητα, χαρίζοντας στους συμμετέχοντες γνώση, πίστη και ελπίδα για ένα πιο όμορφο αύριο.

Φαρμακεία

Για να ενημερωθείτε για τα τοπικά φαρμακεία της περιοχής, μπορείτε να κάνετε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο: Φαρμακεία Κως

Πλοία

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια πλοίων ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Ακτοπλοϊκές Γραμμές

Αεροδρόμια

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΚΩ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 853 02 Αντιμάχεια +302242056000

Νοσοκομεία

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ιπποκράτους 34, 853 00 Κως +302242360200

Αστυνομικό Τμήμα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΩ, Ακτή Μιαούλη 2, 853 00 Κως, τηλ: +302242022222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, 853 02 Αντιμάχεια, τηλ: +302242051222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ, 853 01 Κέφαλος,

Τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διάκου Αθανάσιου 11, 853 00 Κως +302242028597 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΜΑΡΜΑΡΩΤΟ Μαρμαρωτό, 853 00 Κως +302242047460 EUROBANK Εθνικής Αντιστάσεως & Νυμφαίας, 853