Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πυλίου

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Βαθμολογία:
5/5

Ο Σύλλογος Γυναικών Πυλίου, ο μοναδικός αυτόνομος σύλλογος γυναικών στην Κω, ιδρύθηκε το 1989, με σκοπό να αναδείξει έθιμα που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Το 2010, άλλαξε καταστατικό, απέκτησε 7μελές διοικητικό συμβούλιο και μετατράπηκε σε Πολιτιστικό Σύλλογο με το όνομα “Αναξίκλεια” εμπνευσμένο από την κόρη του αρχαίου βασιλιά Χαρμύλου, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στη συνοικία Χαρμύλι στο Πυλί. Η έδρα του Συλλόγου“Αναξίκλεια” φιλοξενείται στην κοινότητα του χωριού ενώ μέλη της μπορούν να γίνουν όλες οι γυναίκες που παραβρίσκονται στις εκδηλώσεις του Συλλόγου ή στην ετήσια κοπή της πίτας.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ο Σύλλογος δραστηριοποιείται ενεργά στις εορταστικές περιόδους του χρόνου:

Συμμετέχει με δική του ομάδα συγκεκριμένης θεματικής στο καρναβάλι του Πυλίου τόσο σε διάφορες δράσεις όσο και στην παρέλαση που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στην αναβίωση των Πασχαλινών εθίμων της περιοχής, κατά την οποία γυναίκες και γιαγιάδες διδάσκουν την μαγειρική τους τέχνη και προσφέρουν στον κόσμο παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά και πίτες, μεταξύ των οποίων και τα Λαζαράκια (ψωμάκια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου), παιδιά του Δημοτικού κάνουν θεατρική αναπαράσταση της Ανάστασης του Λαζάρου, ενώ την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά η χορωδία Κυριών και παιδιών από το Δημοτικό Σχολείο Πυλίου. Επιπλέον, δύο Κυριακές πριν το Πάσχα ο Σύλλογος διοργανώνει πασχαλινό παζάρι στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι και τα σχολεία του χωριού.

Τα Χριστούγεννα συμμετέχει με παραδοσιακά προϊόντα και χειροποίητες κατασκευές στα Χριστουγεννιάτικα παζάρια του χωριού και της Κω, ενώ ως το 2018 αναλάμβανε τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου και στις 5 ή 6 Δεκεμβρίου διοργάνωνε εκδήλωση για το άναμμα του με κάλαντα, παραδοσιακά κεράσματα και παιχνίδια για τα παιδιά.

Πολύτιμο είναι το έργο του Συλλόγου ως προς την προβολή και διάσωση της παραδοσιακής κουζίνας και των ντόπιων προϊόντων του Πυλίου και της Κω γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει ενεργά σε οργανωμένες τουριστικές δράσεις καθώς και σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, ποτών και εδεσμάτων, προβάλλοντας παραδοσιακές συνταγές όπως το Κώτικο πρωινό, κώτικα γλυκά και ντόπια λικέρ. Μεταξύ αυτών και η δράση του «Aegean mamas know best» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το 2019, όπου η πρέσβειρά Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σε συνεργασία με συλλόγους και παραγωγούς του νησιού παρουσίασε μαζί τους φαγητά, έθιμα, παραδόσεις, προϊόντα και μυστικά της Κωακής γαστρονομίας.

Παράλληλα ο Σύλλογος διοργανώνει διαγωνισμούς μαγειρικής που χαίρουν μεγάλης προσέλευσης, με εκλεκτούς καλεσμένους μεταξύ των οποίων οι: Βέφα Αλεξία Αλεξιάδου, Ευτύχης Μπλέτσας, Μυρσίνη Λαμπράκη, ενώ μεριμνώντας για την μεταλαμπάδευση της παράδοσης στις νεότερες γενιές έχει διοργανώσει και διαγωνισμό μαγειρικής για παιδιά 9-13 ετών με καλεσμένο τον Νίκο Σακελλαρίου, προσφέροντας στους μικρούς φίλους την ευκαιρία να μάθουν, να δημιουργήσουν και να μυηθούν στη μαγειρική.

Το 2009, ο Σύλλογος εξέδωσε βιβλίο μαγειρικής με τίτλο “Γεύσεις από το Πυλί της Κω” με ντόπιες συνταγές, εδέσματα, ηδύποτα, βότανα και αφεψήματα, από γυναίκες του χωριού σε μια προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης της παραδοσιακής κουζίνας του χωριού και του νησιού γενικότερα. Με αφορμή την συγκεκριμένη έκδοση, και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Πυλίου, τον Ιούλιο του 2010, το περιοδικό “Real Food” της κα. Βέφας Αλεξίας Αλεξιάδου πραγματοποίησε ένα εκτενές αφιέρωμα για την τοπική κουζίνα, τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της Κω, ενώ η ίδια η κα. Αλεξιάδου φιλοξενήθηκε στο Πυλί δοκιμάζοντας γεύσεις από τις συνταγές του βιβλίου.

Εκτός από την ανάδειξη των εθίμων και της παράδοσης του τόπου, ο Σύλλογος παράγει ουσιαστικό πολιτιστικό έργο διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Σε ετήσια βάση στις 8 Μαρτίου πραγματοποιεί εορταστική εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας κατά την οποία συλλέγονται χρήματα για επιλεγμένο κοινωφελή σκοπό, ενώ τον Μάιο εορτάζει την ημέρα της Μητέρας με μία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιείται παζάρι λουλουδιών και χειροποίητων κοσμημάτων καθώς και ποικίλα δρώμενα από παιδιά μεταξύ των οποίων ζωγραφική, ανάγνωση εκθέσεων, απαγγελία ποιημάτων και μουσικές επιδείξεις.

Παράλληλα κάθε Νοέμβριο και Φεβρουάριο ο Σύλλογος διοργανώνει ποικίλες παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και ομιλίες συλλογικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ενίοτε ιατρικού περιεχομένου, φιλοξενώντας κατά καιρούς αξιόλογους καλεσμένους.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η κοινωνική προσφορά και το ανθρωπιστικό έργο του Συλλόγου τόσο σε συλλογικό επίπεδο ενισχύοντας με ουσιαστικό τρόπο ιατρικές δομές (Δωρεά φορητού καρδιογράφου στο Αγροτικό Περιφερειακό Ιατρείο Πηλίου, Κω, προμήθεια κλιματιστικών μονάδων στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, Κω, δωρεά καρδιοτοκογράφου διπλής κύησης για την Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας, Κω “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ”, ανακαίνιση, εκτεταμένες κατασκευαστικές εργασίες και δημιουργία αυτόνομης Μαιευτικής Κλινικής στην Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας, Κω “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ”), στηρίζοντας εμπράκτως δομές εκπαίδευσης και πρόνοιας (Δωρεά 5 DVD player και 2 προτζέκτορες μεγάλης εμβέλειας στο Δημοτικό Σχολείο Πυλίου, Κω, δωρεά παιχνιδιών και καλλιτεχνικών ειδών στο 1ο Νηπιαγωγείο Πυλίου, δωρεά τροφίμων, σχολικών ειδών, οργάνων γυμναστικής, υλικών ζωγραφικής, κ.α για το ειδικό Σβούρνειο Σχολείο της Κω, ΚΔΑΠ ΜΕΑ Κω, προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το γηροκομείο “Άγιος Νεκτάριος”, Κω) όσο και σε ατομικό επίπεδο παρέχοντας οικονομική και ιατροφαρμακευτική στήριξη σε συμπολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, και φροντίζοντας οικονομικά ευπαθείς οικογένειες του χωριού μεριμνώντας για προμήθεια τροφίμων, ειδών ένδυσης, υγιεινής και σχολικών ειδών.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης τον Απρίλιο του 2015, ο Σύλλογος δημιούργησε τον “Τοίχο της Καλοσύνης”, έναν τοίχο σε σημείο προσβάσιμο στο μέσο του χωριού που ζωγραφίστηκε από παιδιά, όπου τοποθετήθηκαν κρεμάστρες για να αφήνει ο κόσμος ότι περίσσευμα έχει σε ένδυση και ξηρά τροφή για συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διάκου Αθανάσιου 11, 853 00 Κως +302242028597 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΜΑΡΜΑΡΩΤΟ Μαρμαρωτό, 853 00 Κως +302242047460 EUROBANK Εθνικής Αντιστάσεως & Νυμφαίας, 853

Λεωφορεία

Δείτε σε πραγματικό χρόνο το ΧΡΟΝΟ ΑΦΙΞΗΣ των λεωφορείων καθώς και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ή κατεβάστε το πρόγραμμα των δρομολογίων σε μορφή PDF

Πνευματικός Όμιλος Κώων ο Φιλητάς

Ο Πνευματικός Όμιλος Κώων “Ο Φιλητάς” ιδρύθηκε το 1976 με σκοπό την μελέτη και την έρευνα των φιλολογικών, καλλιτεχνικών, μουσικών και γενικά επιστημονικών θεμάτων της

Πολιτιστικός Σύλλογος ΧΟΡΟΚΩΣ

Το 1990 δημιουργήθηκε η πρώτη χορευτική ομάδα από τον Πέτρο Μαστόρο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Έπειτα από 20 χρόνια ενεργής πορείας έγινε η επίσημη σύσταση Συλλόγου

Λύκειο Ελληνίδων Κω

Το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Κω ιδρύθηκε στις 15/11/1971. Σκοπός του, η αναζωογόνηση, διατήρηση και προβολή των Ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, η διάσωση του

Σύλλογος ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»

Ο ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» ιδρύθηκε το 2003 σκοπεύοντας σε δράσεις επικοινωνίας, παιδείας και πολιτισμού, με γνώμονες την έκφραση, τη δια βίου μάθηση και την εξανθρωπισμένη ανάπτυξη,