Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Πολιτιστικός Σύλλογος ΧΟΡΟΚΩΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Βαθμολογία:
5/5

Το 1990 δημιουργήθηκε η πρώτη χορευτική ομάδα από τον Πέτρο Μαστόρο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Έπειτα από 20 χρόνια ενεργής πορείας έγινε η επίσημη σύσταση Συλλόγου με την επωνυμία ΧΟΡΟΚΩΣ με κύριο στόχο εξ αρχής ως και σήμερα την διατήρηση, παρουσίαση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κω. Ο Σύλλογος διοργανώνει δρώμενα ανάδειξης του τοπικού στοιχείου και της λαϊκής παράδοσης σε μια προσπάθεια διατήρησης της ζωντάνιας των εθίμων μας και στις μέρες μας και μεταλαμπάδευσης της αγάπης για τον πολιτισμό στη νέα γενιά με βιωματικό τρόπο. Παράλληλα ως ζωντανός οργανισμός δίχως να χάσει το παραδοσιακό του χρώμα, ο σύλλογος εξελίχτηκε και προσαρμόστηκε σε νέες προκλήσεις και προσκλήσεις του πολιτισμού. Στις δράσεις του προστέθηκαν και νέες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης.

Χορός

Με βασικό χορευτικό γνώμονα τους παραδοσιακούς χορούς της Κω, στην μακρόχρονη πορεία της, η ομάδα συμμετείχε σε τοπικά φεστιβάλ όπως Ιπποκράτεια, Ηράκλεια και Δίκαια στηρίζοντας την τοπική κοινότητα με τις παρουσιάσεις της. Ωστόσο διέδωσε την πλούσια παράδοση του νησιού μέσα από παρουσιάσεις σε φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε συνέδρια και σε τηλεοπτικές εκπομπές με σχετικό περιεχόμενο. Επιπλέον, η θετική απάντηση στην εκπροσώπηση της Κω ταξίδεψε την χορευτική ομάδα σε χώρες του εξωτερικού όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστραλία, Τουρκία, Κύπρο και Νορβηγία.

Εξίσου σημαντική πορεία έχει να επιδείξει και η ομάδα λαϊκών και ρεμπέτικων χορών. Με οδηγό τους λαϊκούς μας μουσικούς δρόμους και με σεβασμό στο ύφος και την ατμόσφαιρα των Καφέ Αμάν της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και των άλλων ελληνικών αστικών κέντρων μεταφέρει στους θεατές την αυθεντική ατμόσφαιρα της χρυσής εποχής του ρεμπέτικου. Συνεργάζεται με το μουσικό συγκρότημα Cafe Aman Istanbul από την Κωνσταντινούπολη και, στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, έχει παρουσιάσει παραστάσεις ρεμπέτικου σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους του εξωτερικού (Τουρκία, Νορβηγία, Βέλγιο).

Σημαντικό είναι το έργο του Συλλόγου και στον Κλασικό Χορό. Στα Χοροδιδασκαλεία του ΧοροΚώς διδάσκεται Κλασικό Μπαλέτο και ο Σύλλογος συνεργάζεται στον τομέα αυτό με τη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου. Το τμήμα Μπαλέτου παρουσιάζει παραστάσεις στο ευρύ κοινό της Κω και δίνει την ευκαιρία στις μαθήτριές του να πιστοποιήσουν τις ικανότητές τους μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων εξετάσεων.

Θέατρο

Συνδεδεμένη με το Σύλλογο ΧοροΚώς είναι η πορεία της Θεατρικής Ομάδας Γυμνασίου-Λυκείου Αντιμάχειας Κω, αφού ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Μαστόρος Πέτρος είναι ένας από τους υπεύθυνους του θεατρικού αυτού σχήματος, ενώ και κάποιοι από τους άλλους υπεύθυνους καθηγητές είναι μέλη του Συλλόγου. Ο Σύλλογος εξάλλου στηρίζει την Ομάδα με την παραχώρηση κοστουμιών και αξεσουάρ. Η Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου-Λυκείου Αντιμάχειας ξεκίνησε την πορεία της το 2004 ανεβάζοντας το έργο «Ολυμπιακό Φως», που ήταν μία παράσταση με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πάνω σε μια ιδέα και με την πλήρη επιμέλεια του κ. Μαστόρου. Από τότε εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή ολοένα και περισσοτέρων μαθητών, καθώς και καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι οργανώνουν και συντονίζουν το έργο της.

Πλοία

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δρομολόγια πλοίων ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: Ακτοπλοϊκές Γραμμές

Αεροδρόμια

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΚΩ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 853 02 Αντιμάχεια +302242056000

Σύλλογος Φίλων Μουσικής “Αρίων”

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής «ΑΡΙΩΝ» ιδρύθηκε το 2006, με αρχικό σκοπό τη στήριξη της Φιλαρμονική του (τότε) Δ. Ηρακλειδών, αλλά και παράλληλα να εκφράσει τις

Νοσοκομεία

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ιπποκράτους 34, 853 00 Κως +302242360200

Αστυνομικό Τμήμα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΩ, Ακτή Μιαούλη 2, 853 00 Κως, τηλ: +302242022222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, 853 02 Αντιμάχεια, τηλ: +302242051222 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ, 853 01 Κέφαλος,

Τράπεζες

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διάκου Αθανάσιου 11, 853 00 Κως +302242028597 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΜΑΡΜΑΡΩΤΟ Μαρμαρωτό, 853 00 Κως +302242047460 EUROBANK Εθνικής Αντιστάσεως & Νυμφαίας, 853